Dobro Zdravlje

Žalfija – carica lekovitog bilja

Žalfija (latinski naziv: Salvia officinalis) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka na našim prostorima. U narodu je poznata još pod imenima: kadulja ili pelim. Njeni listovi bogati su etarskim uljima, flavonoidima i taninima, zahvaljujući kojima žalfija ima snažno antibakterijsko, antiseptičko i protivupalno dejstvo. Zbog toga se koristi u narodnoj, ali i savremenoj medicini. KORISNOSTI Žalfija […]

Žalfija (latinski naziv: Salvia officinalis) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka na našim prostorima. U narodu je poznata još pod imenima: kadulja ili pelim.

Njeni listovi bogati su etarskim uljima, flavonoidima i taninima, zahvaljujući kojima žalfija ima snažno antibakterijsko, antiseptičko i protivupalno dejstvo. Zbog toga se koristi u narodnoj, ali i savremenoj medicini.

žalfija

KORISNOSTI

Žalfija kao čaj zauzima posebno mesto kada govorimo o prirodnim lekovima. Mada u zadnje vreme pravi se od nje i tinktura (kapi).

Najčešća upotreba je kod upale grla, gornje i donje desni i krajnika. Redovno ispiranje ili grgotanje čaja od žalfije smanjuje bol, umiruje upalu i eliminiše neprijatan zadah u ustima.

Kada se pije, ovaj biljni napitak pomaže varenju, smanjuje nadimanje tj. ublažava stomačne tegobe. Žalfija za grlo se smatra jednim od najboljih prirodnih rešenja, posebno u sezoni prehlada i gripa.

Lekovitost žalfije ogleda se i u njenom delovanju kod pojačanog znojenja, naročito u periodu menopauze. Mnoge žene koriste čaj od žalfije kako bi ublažile valunge i nelagodnost.

žalfija priroda

Pored toga, poznata je i po tome što jača imunitet i doprinosi opštem zdravlju organizma.

GASTRONOMIJA

Žalfija upotreba nije ograničena samo na medicinske svrhe.

U kulinarstvu se koristi kao začin u jelima od mesa, ribe i povrća, a posebno se preporučuje uz masniju hranu jer olakšava varenje. Njena aromatična nota daje specifičan ukus jelima i čini ih lakšim za probavu.

Evo jedan dobar gastro trik, kada vam dolaze u goste gurmani. Prilikom pečenja mesa u rerni (plećka ili but), namažite ili pospite meso sa listićima žalfije i senfa. Javite nam ukus!

pečeno meso

IPAK OPREZ

Važno je naglasiti da se žalfija ne sme koristiti u prekomernim količinama i tokom dužeg vremenskog perioda, posebno kod trudnica i dojilja.

Kada se pravilno dozira, žalfija je dragoceni saveznik Vašeg zdravlja i jedan od najvrednijih darova prirode.

VIŠESTRUKA BLAGODET

Ako želite da prirodno ojačate imunitet, smirite upale ili obogatite svoju ishranu aromatičnim začinom – žalfija je pravi izbor.

Čaj od žalfije i pravilna primena ove biljke mogu biti od velike koristi za ceo organizam.

LEGENDA

Postoji jedan mit o tome da su žalfiju koristili ljudi još u Srednjem veku, kada je to bio odličan lek protiv kuge, verovali ili ne. Prvo u Francuskoj, ali se posle proširilo i na ostatak evropskog kontinenta.

ALI TO NIJE SVE…

rodulf brojsBrojsova mešavina

Poznati austrijski lekar dr Rudolf Brojs iz 20. stoleća decenijama preporučivao je mešavinu: nane, matičnjaka i kantariona, skupa sa žalfijom.

On je verovao da ta kombinacija pokreće žlezde sa unutrašnjim lučenjem u ljudskom organizmu, samim time usporava starost.

Posetite našu stranicu Instagram

Imamo i Facebook profil… kao i kanal na Youtube.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa close