Beli slez- odličan lek u borbi protiv kašlja
Datum: 13. januar 2022.



Althaea officinalis, poznat još i kao beli slez, pripada porodici slezova- Malvaceae. U pitanju je dugogodišnja zeljasta biljka, visoka 1-2 metra i beloružičastih, velikih cvetova. Pretpostavlja se da je poreklom iz oblasti oko Kaspijskog, Crnog i istočnih delova Sredozemnog mora. Kod nas se najčešće pronalazi na rečnim ostrvima i ritovima pored Tise, Dunava, Save i drugih rekla.


Photo: Hilal Aksoy

U farmaceutskoj industriji se upotrebljava koren i list belog sleza.

 

Sastav

Beli slez ima oko 30% sluzi u korenu, a pored toga sadrži i pektin, skrob i saharozu, asparagin, između ostalog. Sluz iz korena belog sleza deluje na sluznice, time umirujući kašalj.

 

Lekovitost

Zbog velike količine sluzi, beli slez se koristi protiv upale dijsanih organa i plućnih bolesti zbog čega se često upotrebljava u lečenju virusa i prehlade. Beli slez zaustavlja suv i uporan kašalj i ima antiupalno, antimikrobsko i antioksidativno dejstvo. Koristi se za lakše iskašljavanje i za ispiranje grla. Takođe, beli slez pomaže i kod prekomerne kiseline u želucu, proliva, kao i kod lečenja upala mokraćnih kanala. 

Čaj od korena belog sleza

Čaj od korena belog sleza se može koristiti kao pojedinačni čaj ili u okviru raznih mešavina prvenstveno za plućne bolesti i kašalj. Upotrebljava se i za ispiranje nosa i grla, ali u tom slučaju, iseckani koren se drži dva sata u hladnoj vodi kako bi se bolje ekstraktovala sluz. Zbog svega ovoga, idealno vreme za korišćenje belog sleza je u sezoni virusa i prehlada, odnosno kasno jesenje i zimsko doba.

Pored pojedinačnog čaja korena belog sleza, dobrozdravlje ima mešavine u čiji sastav ide i koren belog sleza. Prvenstveno se stavlja u plućni čaj koji se koristi za probleme sa upornim kašljeljem, bronhitisom, astmom, kao i za ispiranje prilikom upale grla i desni.

Takođe, beli slez se stavlja u mešavinu za mršavljenje koja se koristi za regulaciju stolice u slučaju blažih oblika zatvora, kao i za ubrzavanje metabolizma.

Porudžbinu možete izvršiti direktno putem sajta, pozivom na neki od telefona sa naše kontakt strane, facebook ili instagram stranice. Takođe, uvek nam se možete obratiti za savet u vezi lekovitog bilja. Trudnice bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom u vezi upotrebe belog sleza.


Literatura:

Dr. Jovan Tucakov, Lečenje biljem, str. 612-614

Fahamiya N, Shiffa M, Aslam M, Muzn F,  Unani perspective of Khatmi (Althaea officinalis), 2016. str. 357





Posećeno: 1411 puta     Prosek: 4.25

Ocenite nam ovaj članak:


BELI SLEZ
ALTHAEA OFFICINALIS
DOBRO ZDRAVLJE
SUV KAŠALJ
VIRUSI PREHLADE
PLUĆNE BOLESTI
UPALA GRLA
PLUĆNI ČAJ
MRŠAVLJENJE MEŠAVINA

Copyright © 2021. All right reserved.

Copyright © 2021. All right reserved.