U carskom dvoru lekovitog bilja, odmah iza cara Gloga i kralja Nevena, stoji ponosna i skromna princeza lekovitog bilja – Kopriva (Urtica dioica).
Iako na prvi pogled izgleda neugledno i „peckavo“, njena unutrašnja snaga je pravi vulkan i lekovita svojstva svrstavaju je među najvrednije biljke koje priroda može da ponudi.
Još su je stari narodi koristili za pročišćavanje krvi, jačanje organizma i vraćanje energije. Iskustva kazuju da kopriva ubrzava stolicu, odnosno rešava tegobe crevnog „zatvora“.
Mnogi od nas u detinjstvu tokom letnjih dana su se „ožarili“ na koprivu.

I ČISTAČ I ČUVAR
Kopriva je od davnina poznata kao snažan detoksikator.Čisti organizam od toksina i drugih štetnih materija iz organizma.
Njeni listovi bogati su gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i vitaminima C i K. Zahvaljujući tome, ona čisti krv, poboljšava cirkulaciju i pomaže u borbi protiv anemije.
Redovno ispijanje čaja od koprive ili dodavanje svežih listova u ishranu doprinosi jačanju imuniteta i vitalnosti.
Naše bake su često znale da umese pitu od koprive.
SAVEZNIK KOŽE I KOSE
Nije slučajno što se kopriva vekovima koristi u narodnoj kozmetici.
Deluje protiv peruti, jača koren kose i podstiče njen rast. Pranje kose čajem od koprive vraća prirodan sjaj i zdrav izgled.
Takođe, obloge od koprive pomažu kod problema sa kožom – akni, ekcema i upala.

ZA ZGLOBOVE I BUBREGE
Osim spoljašnje primene, kopriva ima blagotvorno dejstvo i na unutrašnje organe.
Njeno protivupalno delovanje pomaže kod reumatskih bolova i artritisa, dok istovremeno podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma i čisti bubrege.
Čaj od koprivinog lista često se preporučuje i kod problema sa mokraćnim putevima. Uspešno se pokazala kod izbacivanja peska iz bubrega.
KRVNI SISTEM
Tečnost koja život znači je crvene boje – krv. Upravo je kopriva ta koja pomaže u poboljšanju rada jetre kao laboratorije krvi.
Zato se žara koristi kod slaborkvnosti, zaustavlja krvarenja spolja i iznutra, ali isto tako i kod disajnih puteva.
Iskustva dijabetičara su jasno pokazala da kopriva reguliše šećer u krvi.

UPOTREBA
Listovi koprive mogu se koristiti u vidu čaja, tinkture, kapsula ili sveži – kao dodatak supama, pitama i smutijima.
Za čaj, 1 kašiku čaja preliti 250 ml ključale vode, posle pola sata procediti i piti u toku dana.
Ipak, prilikom branja treba biti oprezan i koristiti rukavice, jer biljka sadrži sitne dlačice koje izazivaju peckanje.
ZAKLJUČAK
Kopriva, iako jednostavna i često nepravedno potcenjena, zasluženo nosi titulu princeze lekovitog bilja.
Ona čisti, jača i obnavlja telo iznutra, a svojim skromnim izgledom podseća da najveća snaga često dolazi iz prirodne jednostavnosti.

DRUŽENJE
Svakako možete nas pratiti na Facebook-u, jer imamo dobre objave o zdravom životu.
Takođe, Instagram stranici, kao i gledati naša video predavanja na Youtube kanalu.